sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Kaikenlaista sutinaa

Noniin, taas täällä naputtelemassa pitkästä aikaa. Kaikenlaista mukavaa tässä tapahtunutkin eläinrintamalla kesän kuluessa. :)

Minua on jo vuosia kiehtonut lehtisirkkalaji nimelta Phyllium philippinicum. Jo vuosia sitten haaveilin tästä kuin suoraan jostain esihistoriallisesta sademetsästä napatusta otuksesta, joka näyttää ilmielävältä puun lehdeltä. Sen väri on ihan uskomattoman kirkkaanvihreä ja tarkemmin katsottuna näyttää erittäin hassulta pienen päänsä kanssa. Pieniä poikasia saakin tihrustaa alussa suurennuslasin kanssa, niin pikkuruisia ne ovat. Mutta niistä hieman myöhemmin lisää.

 
Tilasin tämän hienon otuksen piskuisia munia eräältä ulkomaalaiselta kasvattajalta, jolta sain myös erittäin perustavaa laatua olevat hoito-ohjeet lajille. Kysymyksiin, jotka mielessäni vaativat vielä tarkennusta sain myös todella seikkaperäiset vastaukset. Nämä otukset vaativat päivittäistä sumutusta sekä ovat ruokansa suhteen hieman ronkeleita. Ruokalistalla meillä on kesän mittaan ollut vain tammenlehdet. Joskin ruuaksi maistuu myös vadelmanlehdet ja joidenkin lähteiden mukaan myös salaatti.


Tämän sirkkalajin munat näyttävät todella jänniltä. Muoto muistuttaa aikuista sirkkaa ääriviivoiltaan ja pinnassa on erikoista kuviointia. Ihan kuin tieteiselokuvasta suoraan siis. ;)
Säilytän munia pienessä hyönteisrasiassa, jossa on talouspaperia pohjalla. Pidän kosteuden tasaisena, välillä annan aavistuksen kuivahtaa. Tällä metodilla olen saanut kuoriutumaan noin 30 sirkkalapsosta.


Ihan alussa heti kuoriuduttuaan sirkka on musta, muistuttaa lähinnä pitkäkinttuista muurahaista. Vauhtikin on sen mukainen. Mutta toisen nahanluontinsa jälkeen siitä tulee pieni vihreä söpöläinen, vaikka eivät ne mustatkaan mitään rumiluksia ole. :)
Tämän lajin elämänvaiheita kuvataan asteikoilla L1-L6. Ne kuvastavat sen 5-6 eri kasvuvaiheen nahanluonteja. Eli tasolla L2 vaihtuu väri vihreäksi. Tasolla L5 koiraat ja tasolla L6 naaraat ovat lähes täysikasvuisia aikuisia. Tässä vaiheessa koiraalla näkyy jo pienet siivenaihiot. Aikuiskoko uroksella on 55-60mm ja naaraalla 75-80mm. Ainoastaan urokset kykenevät lentämään.


Viimeisen nahanluonnin jälkeen sirkka on aikuinen. Parin viikon jälkeen tästä, ne alkavat paritella ja munia. Seuraavien kuukausien jälkeen naaras munii 2-3 munaa päivässä suoraan terraarion pohjalle.
Aikuisesta sirkasta minulla ei vielä kuvia olekaan, meillä ollaan vielä kovassa kasvuvaiheessa. :)



Vauvalana minulla toimii tällaiset muoviboxit, joiden yhteen sivuun olen avannut ikkunan, joka on peitetty hyönteisverkolla. Erittäin kätevä systeemi siivotessa. Ensin täytyy laittaa puhdas laatikko valmiiksi. Talouspaperia pohjalle ja tammenoksa leikkokukkien vesisäiliöön laatikkoon nojalleen. Sitten täytyy pistää kansi kiinni ja sirkat siirtää yksitellen kannen alle boxista toiseen. Koska jos boxien kansia pitää huolimattomasti auki, käy niin kuin minulle kävi. Olin mielestäni tehnyt homman kunnolla ja kasailin tavaroita pois pöydältä, kun satuin vielä vilkaisemaan laatikoita. Yksi pieni vihreä tyyppi seisoi topakkana kannen päällä, niin kuin siinä ei olisi mitään kummallista. :D
Nämä ovat melkein jo humoristisia viipottajia....


Pachnoda marginata marginata, samettiruusukuoriaiseni tarjosivat minulle myös yhtenä päivänä onnistumisen iloa, kun pöyhin niiden terraarion pohjamateriaalia. Joskaan näiden lisääntyminen ei nyt mikään ihme ole, vaikka mukavaltahan se tuntui, että sen verran oloissani viihtyvät.

 
 Näin muhkeita toukkia löytyi samettien terran pohjamatskusta (JBL Terrabasis ja sekoitus BeetleFixejä). Kasvattelen nuo nyt aikuiseksi ja jos sitten tarjoilen jatkossa syntyvät toukat herkkupaloiksi liskolleni. Siihen tarkoitukseenhan näitä paljon kasvatetaankin, yleensä siis, vaikka aikuiset kuoriaisetkin ovat oikeita komistuksia. :)

 
Ihania pulleroita. ;)
 
 
Sitten vielä perheuutisia hamsteririntamalla. Olen kasvatellut jokusen poikueen syyrialaisia hamstereita ja nyt on taas tulossa sukutaulullista jälkikasvua aivan hurmaavilta syrkeiltäni.
 
 
Emo lk luonnonvalkoinen
 
 
Isä pk hopeanharmaa
 
Ihanaa päästä pian taas sylittelemään pieniä hamsterivauveleita. :)
 
 
 
Pihassamme asustaa muuten näin komea ja helppohoitoinen sammakkolaji. ;)

-Merja-


1 kommentti:

Pyydämme hyvää käytöstä anonyymeilta kommentoijiltakin, kiitos! :)