sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Samettiruusujen seikkailut

Pistetääs taas kirjottaen muutama rivi, näin keväisessä koppakuorias-huumassa. :)

Kevään lämpenevät säät ovat kuoriaisharrastajan vuoden kulta-aikojen alkua, kun avautuu maailman ovet hyönteistilausten muodossa. Talviaikaan hyönteisten tilaaminen ulkomaisilta kasvattajilta on lähes sula mahdottomuus, koska herkät hyönteiset eivät tietenkään kestä vähääkään viileitä kuljetusolosuhteita. Lämpökuljetukset tai erilaiset pikarahdit taas maksavat lähes hunajaisia summia, joten helpoiten (ja lompakkoystävällisemmin) hommassa pääsee, kun malttaa mielensä ja keskittää hyönteishankinnat kesäiseen vuodenaikaan.

Uusien ihanien lajien ja erilaisten tarvikkeiden saapumista odotellessa voisi laittaa pienoisen esittelyn eräästä varsin tavallisesta mutta hyvin kauniista kuoriaisesta, nimittäin Samettiruusukuoriaisesta (Pachnoda marginata marginata). Näitä ostin eräältä suomalaiselta harrastajalta, jolla olivat lisääntyneet sanoisiko varsin menestyksekkäästi. Komean kokoisiakin yksilöt olivat.

 
Tässä lajin komeat edustajat ovat tarrautuneet lempipaikkaansa kananmunankennoon.
 
Tämä kuoriaislaji löytyy luonnonvaraisena Kongosta. Hoito-ohje noudattelee samoja suuntaviivoja tavallisimman ruusukuoriaisen (Pachnoda marginata peregrina) kanssa. Hoito on helppoa ja laji on suhteellisen helppo saada myös lisääntymään. Lämpötila tälle päiväaktiiviselle lajille on noin 20-25° C ja kosteus 60-70%. Minimiterraariosuositus tälle hienolle kuoriaiselle on 20x20x20cm mutta soisin sen pääsevän liikuskelemaan suurempaan asumukseen. Noin pienen terraarion hoito ja vaadittavien olosuhteiden ylläpito on myös paljon hankalampaa kuin hiukan suuremman.
 
 
Ravinnoksi täysikasvuisille kuoriaisille kelpaa mehukkaat hedelmät ja tietysti valmiit ravintohyytelöt, kuten kuvassa oleva mansikanmakuinen beetle jelly. Hyytelö on helppo tapa ruokkia kuoriaiset, eikä se kerää pörräämään pieniä hedelmäkärpäsiä, kuten hedelmänpalat saattavat tehdä. Näkyy tuo herkkusuille maistuvankin. ;)
 
 
Tässä kuvassa on meneillään selvästi jonkinlainen treffitapahtuma, siihen malliin ovat parin valinneet.
 
 
Terraarioon tuo pirteyttä nämä kivan vihreät muovikasvipallot! Lisäksi ötökät tuntuvat viihtyvän kyseisissä pöheiköissä. :) Ne on myös helppo puhdistaa huuhtelemalla vaikka hanan alla, vaikka eivätpä ne kyllä sen kummemmin likaannukaan, niin siistejä tyyppejä nämä kuoriaiset ovat.
 
 
Tätä kuvaa kun katsoo, ei ole vaikea päätellä mistä lajin suomenkielinen nimi on saanut alkunsa. Kuoriaisen pinta näyttää ihan pehmeältä sametilta!
 

Kuoriaisia ei ole pakko hankkia valtavaa laumaa. Voisi olettaa niille olevan melko sama, vaikkei terraariossa olisi ketään toista asukasta. Kuitenkin kun niitä on vähän enemmän, hakeutuvat ne usein kököttämään samaan kasaan syystä tai toisesta. Tässä selvästi esitellään kuinka kennossa voi roikkua vaikka vain parilla koivella kaikkien kuuden sijaan. ;)
 
-Merja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pyydämme hyvää käytöstä anonyymeilta kommentoijiltakin, kiitos! :)